Начало Актуално НЕФРОЛОГЪТ ПРОФ. ЕМИЛ ПАСКАЛЕВ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА „ДАНИЕЛА СЕИЗОВА – В ИМЕТО НА ЖИВОТА“, В КАТЕГОРИЯ "ЛЕКАР НА 2021"

НЕФРОЛОГЪТ ПРОФ. ЕМИЛ ПАСКАЛЕВ ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА „ДАНИЕЛА СЕИЗОВА – В ИМЕТО НА ЖИВОТА“, В КАТЕГОРИЯ "ЛЕКАР НА 2021"

09.12.2021
НЕФРОЛОГЪТ ПРОФ. ЕМИЛ ПАСКАЛЕВ ПОЛУЧИ  ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА „ДАНИЕЛА СЕИЗОВА – В ИМЕТО НА ЖИВОТА“, В КАТЕГОРИЯ "ЛЕКАР НА 2021"

Отличието му бе връчено за заслуги в откриването на пациенти с болест на Фабри. Отличието получават хора от различни професионални области, които имат принос в сферата на здравеопазването. Наградите се връчват от Федерация български пациентски форум в памет на журналистката Даниела Сеизова, която почина през 2008г., и която приживе отразяваше активно проблемите на пациентите и помагаше за решаване на множество здравни казуси.

Проф. д-р Емил Паскалев, дмн има специалност по вътрешни болести и по нефрология, ръководител е на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ „Александровска” и на единствения в страната референтен Експертен център за болестта на Фабри, разкрит към нея (2016г.). Центърът е член на Европейската референтна мрежа по метаболитни заболявания и обслужва пациентите от цялата страна.

Болестта на Фабри e рядко заболяване, което се дължи на мутация, разположена в генетичния код на Х-хромозомата, която води до невъзможност на производството на ензима алфа-галактозидаза А. Диагнозата се поставя трудно, а води до увреждания на множество органи и системи, като най-тежко болестта засяга бъбреците. От близо 10 години екипът на проф. Паскалев изучава болестта на Фабри в България и има опит с особеностите на заболяването. Доказани са 50 болни, като на 25 от тях се провежда специфично ензимозаместително лечение с много особености при приложението му. Проф. Паскалев анализира грижата за болните с Фабри у нас, постигнатите резултатите и успеваемостта на лечението.