Начало Актуално НА 15 АВГУСТ ЧЕСТВАМЕ "ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО"

НА 15 АВГУСТ ЧЕСТВАМЕ "ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО"

15.08.2019
НА 15 АВГУСТ ЧЕСТВАМЕ "ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО"

На 15 август, в Деня на спасението, отдаваме почит към българските медици, загинали при изпълнение на служебния си дълг. УМБАЛ "Александровска" почете паметта им с едноминутно мълчание, вой на сирени на линейки в 12.00 часа и полагане на венец пред паметника на медицинските чинове пред Военномедицинска академия.

„Денят на спасението” датира от 2005г. и е официализиран с решение на Министерски съвет от декември 2012г. Той е посветен на безсмъртния подвиг на 26-годишния лекар д-р Стефан Черкезов от великотърновското с. Стрелец, който на 15 август 1963г. спасява 47 души от горящ автобус и единствен умира на следващия ден от раните си.

По време на бомбардировките над София на 10 януари 1944г., шестима лекари от Александровска болница: д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов (лекари от Невропсихиатричната клиника), д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, докато обгрижват своите пациенти. Гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов до днес се намират в двора на лечебното заведение.

България е единствената страна в Европа и света, която в определен ден почита паметта на своите сънародници (лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани), жертвали себе си в името на своя професионален и човешки дълг.

Поклон пред паметта им!